Wat is een abaya
Een abaya is een lang, soepel gewaad dat meestal losjes wordt gedragen en over alledaagse kleding wordt gedragen. Het loopt tot aan de voeten en heeft lange mouwen zodat het lichaam volledig bedekt is. Meestal is een abaya zwart, maar in de loop van de jaren zijn er veel veranderingen gekomen. Zo zijn er nu veel meer gekleurde abaya's op de markt.
In het hele Midden-Oosten zie je lokale vrouwen, en ook veel expats, die de abaya dragen. In feite is het nu een algemeen verschijnsel in veel andere moslimlanden waar vrouwen het gemakkelijk en de beste manier vinden om hun lichaam te bedekken, waarbij alleen hun gezicht, handen en voeten bloot blijven.
Om hun hoofd te bedekken, kiezen de meeste mensen voor de shayla of hijab, een sjaal die om het hoofd is gebonden zodat er geen haar te zien is. Sommige mensen vullen de abaya aan met een niqab, die zowel het hoofd als het gezicht bedekt. Sommige niet-moslims dragen ook de abaya omdat ze het gemakkelijker vinden om op te gaan in de lokale bevolking en ze zich geen zorgen hoeven te maken over wat ze eronder dragen.
Pre-islam
De geschiedenis van de abaya is nogal vaag en onduidelijk, maar men gelooft dat dit kleedachtige kledingstuk al meer dan 4000 jaar bestaat. Historisch bewijs wijst op het gebruik ervan door oude beschavingen, vooral de Mesopotamiërs die kleding droegen die lang en zo los was als de abaya van vandaag. Het lijdt echter twijfel dat het kledingstuk destijds waarschijnlijk niet bekend stond als de abaya. Er wordt ook aangenomen dat het abaya-achtige kledingstuk uit deze tijd waarschijnlijk meer onthullend was dan de post-islam abaya.
In pre-islamitische tijden wordt aangenomen dat het bedekken van het lichaam van een vrouw meer om status ging dan om religie. Het werd misschien meer gezien als een symbool van extravagantie en luxe, en werd aangetrokken door vrouwen die geen werk hoefden te doen. Er wordt ook algemeen aangenomen dat ze een sluier droegen met hun abaya-achtige kledingstuk om hen te scheiden van vrouwen uit de arbeidersklasse die zich geen sluier konden veroorloven met hun abaya-achtige kledingstuk.
Post-islam
Toen de islam in de 7e eeuw tot stand kwam en de koran werd geopenbaard, werd het concept van vrouwen die hun lichaam bedekten belangrijker en nam de betekenis ervan toe.
Er wordt gespeculeerd dat de kledingstukken die moslimvrouwen gebruiken om zichzelf te bedekken na de komst van de islam, geïnspireerd kunnen zijn door het abaya-achtige kledingstuk uit de pre-islamitische tijd, en het is in deze periode dat de abaya de religieuze connotatie kreeg. waarmee de meeste moslims het tegenwoordig associëren, hoewel het sinds die tijd veel evoluties heeft ondernomen.
De abaya vandaag
In de meeste Arabische culturen, en andere delen van de moslimwereld, waar de abaya vrij de norm is geworden als representatie van religieuze toewijding en een symbool van de Arabische cultuur, is hij meestal zwart van kleur. Omdat de abaya het enige kledingstuk is dat wordt gezien bij degenen die het dragen, is het na verloop van tijd ook een beetje een fashion statement geworden. Met veel verschillende ontwerpen en variaties die nu op de markt verkrijgbaar zijn. Eén ding blijft echter in de meeste gevallen hetzelfde: het doel van de abaya is om het lichaam te bedekken!
Pre-olie-tijdperk
In het tijdperk voordat de Arabische wereld olierijk werd, droeg een bedoeïen uit de hogere klasse een zwarte abaya genaamd de 'laff' die vierkant van vorm was met twee gaten voor de handen (dit zou de armen verbergen) en een brede gouden rand had rond de hals. Een normale bedoeïenenvrouw droeg een grote hoofddoek of shayla met dubbele breedte die het hele bovenlichaam omcirkelde en werkte als een abaya.
Comments